Cryptocurrency: Bagaimana Ia Berfungsi

Dalam era digital, mata wang kripto adalah inovasi yang berpotensi untuk merevolusikan kewangan dan teknologi. Kebanyakan orang tidak mengetahui cara kerja mata wang kripto. Artikel ini akan menerangkan kerumitan dan mekanik operasi crypto, teruskan membaca.

Kriptografi dan Keselamatan

Seni dan sains melindungi komunikasi dengan pihak ketiga adalah nadi kriptografi. Penggunaan kriptografi memastikan keselamatan dan integriti semua transaksi. Teknik matematik lanjutan digunakan untuk menyulitkan maklumat sulit. Transaksi dihantar ke seluruh rangkaian. Konsensus kemudiannya digunakan untuk pengesahan dan pengesahan. Setelah urus niaga telah lulus pengesahan, ia akan ditambahkan pada Rantaian Sekat. Ini adalah lejar yang tidak berpusat dan merekodkan semua urus niaga dalam urutan kronologi. Dengan menggunakan kriptografi, adalah mungkin untuk membuat transaksi tidak berubah, selamat dan bebas daripada penipuan.

Desentralisasi dengan Teknologi Blockchain

Blockchain membenarkan operasi mata wang kripto. Blockchain ialah lejar yang saling berkaitan yang terdiri daripada blok yang masing-masing mempunyai beberapa transaksi yang disahkan. Blok ini disambungkan secara berurutan untuk membentuk “rantaian” yang boleh disimpan merentasi rangkaian nod yang luas. Blockchain membolehkan transaksi peer-to-peer, berbeza dengan sistem kewangan tradisional yang bergantung pada pihak berkuasa pusat untuk penyimpanan dan pengesahan rekod. Sistem terdesentralisasi meningkatkan keselamatan sambil mempromosikan ketelusan.

Mekanisme Permuafakatan

Mekanisme konsensus adalah penting untuk memastikan bahawa transaksi yang direkodkan dalam Blockchain kekal sah dan boleh dipercayai. Mata wang yang berbeza menggunakan pelbagai mekanisme konsensus untuk mencapai kata sepakat di kalangan peserta rangkaian mengenai keadaan semasa lejar. Bitcoin dan semua sistem crypto lain menggunakan bukti kerja (PoW), yang merupakan algoritma konsensus yang sama. PoW menganugerahkan syiling dan yuran transaksi kepada pelombong pertama yang menyelesaikan persamaan dengan betul. Dalam Proof-of Stake (PoS) yang digunakan secara meluas, pengesah dipilih untuk mencipta blok baharu berdasarkan jumlah mata wang kripto yang mereka ada dan merancang untuk “mempertaruhkan”. Beberapa variasi pada konsep ini ditawarkan oleh mekanisme konsensus yang berbeza. Bukti Delegated Stake atau Bukti Autoriti adalah dua contoh. Setiap satu mempunyai kelebihan dan kelemahan tersendiri.
Cari dompet, alamat dan maklumat lain.

Untuk transaksi mata wang kripto dijalankan, anda memerlukan dompet digital. Dompet digital ialah bekas yang menyimpan kunci peribadi dan baki mata wang kripto. Adalah penting untuk merahsiakan kunci persendirian. Kunci ini membenarkan akses hanya kepada dana yang dimiliki oleh seorang pengguna sahaja. Penerima kriptografi unik dicipta dengan menjana kunci awam daripada kunci peribadi pengguna. Pengguna memulakan pemindahan mata wang kripto dengan menerbitkan transaksi yang ditandatangani pada rangkaian menggunakan kunci peribadi mereka. Untuk mengesahkan ketulenan dan integriti pemindahan, penerima menyemak transaksi menggunakan kedua-dua kunci awam penghantar dan kunci peribadi mereka.

Perlombongan dan Pengesahan Transaksi

Ini adalah kaedah yang mengesahkan transaksi blockchain dan mencipta mata wang kripto baharu. Pelombong ini membuat blok dan menyelesaikan isu kriptografi pada blok dengan perkakasan khusus. Yuran urus niaga adalah satu lagi cara pelombong mendapat ganjaran. Pengesahan urus niaga adalah bahagian penting dalam proses perlombongan. Pengesahan memastikan transaksi yang sah hanya akan ditambah sebagai blok. Sebaik sahaja transaksi yang disahkan telah dimasukkan ke dalam blok baharu, penerima boleh menerima dana yang dipindahkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *